Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Avoinna

Työväentalomuseo on avoinna kesäsunnuntaisin 1.5. - 30.9. klo 12 - 16. Aukioloaikoina museoon on vapaa pääsy. Ryhmille museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Lue lisää...

Näyttelyt

Esillä olevan perusnäyttelyn lisäksi museolle kootaan kesäajaksi vaihtuvia näyttelyitä työväenliikkeen historiasta sen toiminnan eri alueilta.

Lue lisää...

Lahjoitukset

Työväentalomuseo ottaa vastaan sen kokoelmiin sopivia työväentalojen ja työväenliikkeen historiaan liittyviä esinelahjoituksia sekä mm. lippuja, kirjoja ja valokuvia.

Lue lisää...

Kesänäyttely 2015 - Kansan tahto on korkein laki

Kansan tahto on korkein laki.Kansan tahto on korkein laki.Kansainvälisen työväenliikkeen ensimmäinen koko maailmaa kattava mielenosoitus kulkueineen vuonna 1890 oli alku mielenosoituskulkueille myös Suomessa. Yhteisillä esiintymisillä ja tunnuksilla näytettiin järjestäytyneen työväen voimaa ja yhteistä tahtoa. Kulkueissa oli mukana yhdistysten ja ammattiosastojen lippuja sekä usein myös tauluja ja banderolleja, joissa oli iskulauseita ajankohtaisista aiheista.

Kesänäyttelyssä tuotiin esille työväenliikkeen iskulauseita kautta aikojen lippujen, julisteiden ja banderollien kautta. Lue lisää...

Kesänäyttely 2014 - Muistojen E-liike

E-myymälän valomainosE-myymälän valomainosOsuustoiminnalla oli työväenliikkeen piirissä jo 1900-luvun alussa vahva asema. Monella paikkakunnalla osuusliikkeen ensimmäinen myymälä sijaitsi työväentalon yhteydessä. Myös työväenyhdistysten perustamiseen alkusysäys saatiin usein osuustoiminnan piiristä.

Työväentalomuseon kesänäyttelyssä muisteltiin E-liikettä kuvien, esineiden, tavaroiden ja tekstien avulla. Lue lisää...

Kesänäyttely 2013 - Puolueosastojen pöytälippuja

Sosialidemokraattisen puolueen historiallisesta Forssan kokouksesta tuli kuluneeksi 110 vuotta. Työväentalomuseo järjesti juhlan kunniaksi näyttelyn puolueosastojen pöytälipuista.

Oman lipun hankkiminen oli ensimmäisiä toimia yhdistyksissä. Sen valmistivat yleensä naisjaoston jäsenet käsityönä. Pohjana oli punalippu, johon ommeltiin yhdistyksen nimi tai kirjainlyhenne nimestä. Myös iskulauseet olivat yleisiä. Joissakin vanhoissa lipuissa on taidokkaasti ommeltuja kuvia ja kuvioita. Sittemmin hankittiin myös pöytälippuja. Niitä käytettiin muistamiseen, mutta ne olivat käytössä myös kokouksissa ja muissa yhdistyksen tilaisuuksissa. Aluksi myös ne valmistettiin käsityönä.

Nykyisin pöytälippujen pohjana on lähes kaikissa puolueen rataskuvioinen pöytälippu. Siihen lisätään yleensä yhdistyksen nimi ja perustamisvuosi, mutta usein myös omia tunnuksia ja kuvia. Monella on mallina yhdistyksen vanha lippu. Puolueen nykyinen lippu ja viiri ovat olleet käytössä vuoden 1930 puoluekokouksesta lähtien. Silloin puoluekokous päätti että puoluelippu on suorakaiteen muotoinen punainen vaate, jossa on keltaisella ommeltu hammasratas ja tähkäpäät sekä hopeanharmaat kirjaimet SDP.

Puoluelippua käytetään sellaisenaan, mutta yhdistykset voivat sijoittaa kannettavaan lippuun ja etenkin standaari-malliseen myös järjestön nimen tai nimikirjaimet.

"Puolueosastojen pöytälippuja" -näyttely oli esillä Työväentalomuseolla koko kesän. Toinen, lähes vastaava näyttely kiersi kesän aikana erilaisissa tapahtumissa ja oli esillä mm. Työväen Arkistossa.

Kesänäyttely 2012 - Riihimäen Lasinpuhaltajakerho 40 vuotta

Kesänäyttely 2011 - Urheiluseura Herajoen Yrityksen toimintaa

Kesänäyttely 2010 - Suomen Työväentalojen Liiton 40 yhteistyön vuotta

Kesänäyttely 2009 - Valtakunnallinen Työväentalomuseo 40 vuotta

Kesänäyttely 2008 - Työväentalot sodan näyttämöllä v. 1918

Kesänäyttely 2007 - Riihimäen Työväenyhdistyksen soittokunta 100 vuotta

Kesänäyttely 2005 - Eetu Salinin kirjasto

Eetu Salinin kirjasto oli kesänäyttelyn aiheena myös vuonna 2006, jolloin kattoremontin vuoksi ei järjestetty uutta näyttelyä. Tämän jälkeen näyttelyaineisto jäi pysyväksi osaksi museon perusnäyttelyä.

Kesänäyttely 2002 - Julisteiden kertomaa

Näyttelyssä esillä olleet kolmekymmentä julistetta kunnallisvaaleista, eduskuntavaaleista, presidentinvaaleista sekä vaalien välisistä puoluekokouksista loivat kuvaa ihmisten pyrkimyksestä oikeuteen, turvallisuuteen, toimeentuloon ja yhä parempaan elintasoon.


Takaisin Kesänäyttely-sivulle.